სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის
მეღვინეობისა და პროდუქტთა შენახვა-გადამუშავების კვლევის სამსახურის
უფროსმა, დავით ჩიჩუამ კახეთის რეგიონში გავრცელებული ვაზის იშვიათი
ჯიშებისგან დაყენებული ღვინოები კერძო სექტორის წარმომადგენლებს
გააცნო.
ევროპული სტილით დაყენებული თეთრი ღვინის 16 ნიმუში მეღვინეებმა
შემდეგი პარამეტრებით შეაფასეს - შეფერილობის ინტენსივობა, ხილის
ტონები (კენკრა, კურკოვანი, ყვითელი ხილი), სანელებლები,ყვავილოვანი
ტონები, ვეგეტატიური ტონები (ბალახი, ყლოტრები, პიტნა), სიმჟავე,
ტანინი/სხეულიანობა, სიმწკლარტე/სიუხეშე და ალკოჰოლის შეგრძნება.
საუკეთესოებად რქაწითელი, რქაწითელი ვარდისფერი, მამალი რქაწითელი,
მცვივანი კახური, მწვანე კახური და მირზაანული დასახელდა.
სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის მიერ
მოძიებულია და ჯიღაურას საცდელ-სადემონსტრაციო ბაზაზე გაშენებულია
ვაზის 437 ქართული და 350 უცხოური ჯიშის საკოლექციო ნარგაობა. ვაზის
იშვიათი ჯიშების აღდგენის პარალელურად, სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრი
პერსპექტიული ჯიშებისგან ღვინის დაყენებას და მათზე კვლევას
ახორციელებს, რათა მომავალში საუკეთესო ჯიშების გავრცელება და მათი
საწარმოო მიმართულებაში ჩართვა მოხდეს.
მასალის გამოყენების პირობები